ETAPELE UNEI EVALUĂRI IMOBILIARE:
1. Documentarea asupra proprietății imobiliare de către evaluator imobiliar:
• identificarea proprietății imobiliare;
• identificarea drepturilor de proprietate asupra obiectivului evaluării;
• stabilirea scopului evaluării imobiliare și tipul de valoare ce trebuie determinată;
• vizitarea fizică a proprietății de evaluat, efectuarea de fotografii atât la interior cât și la exterior, solicitarea de copii ale documentelor proprietății (titlul de proprietate actul de vânzare-cumpărare, donație, succesiune, etc. plan cadastral, autorizație de construire).
2. Centralizarea și analiză datelor și informațiilor:
• colectarea și analiză datelor și informațiilor relevante ; aceste date și informații trebuie să conțInă elementele necesare pentru aplicarea metodelor de evaluare(metodă costurilor, analiză celei mai bune utilizări, metodă comparației directe, etc.)
• se stabilește conformitatea cu standardele, ipotezele specifice, condițiile limitative și sursele de informare;
3. Elaborarea unui raport de evaluare imobiliară
Procesul de evaluare a proprietății imobiliare se finalizează prin întocmirea unui raport de evaluare. Acesta este un document scris în care sunt cuprinse instrucțiunile pentru procesul de evaluare , baza de evaluare – tipul de valoare, scopul evaluării și rezultatele analizei care a condus la opinia privind valoarea.
Raportul evaluării imobiliare explică procesele analitice care au fost parcurse în cursul evaluării și prezintă informațiile semnificative care au fost folosite în analiză. Tipul, dimensiunea și conținutul unui raport de evaluare variază în funcție de tipul proprietății , cerințele legale și de natură și complexitatea procesului de evaluare imobiliară.